Bron 2

28-03-1931
Stalin nog steeds geliefd?


De comeback van Stalin

12 februari 2014, Maarten van Bracht

 

Je zou denken dat de Russen Jozef Stalin als een crimineel en massamoordenaar beschouwen, maar de documentaire In the Wake of Stalin laat zien dat zijn mythe bij velen nog springlevend is.

Na zijn dood in 1953 werden de standbeelden van Jozef Stalin overal in de Sovjet-Unie van hun sokkel gehaald, maar een heeft meer dan een halve eeuw destalinisatie getrotseerd: het bronzen beeld in zijn Georgische geboorteplaats Gori. Het stond tot 2010 op het centrale stadsplein, toen de westers georiënteerde president Saakasjvili het alsnog liet verwijderen. Maar oktober vorig jaar moest de president zelf ook wijken, waarna de nieuwe premier het gerestaureerde standbeeld op 21 december, Stalins verjaardag, weer op zijn sokkel liet zetten, ditmaal voor het plaatselijke Stalinmuseum.'Het Westen zal ons om dit ideologische besluit uitlachen,' meende Saakasjvili. Maar de terugkeer van Stalin in Gori staat niet op zichzelf. Ook in de voormalige Sovjet-Unie beleeft hij een revival, die door president Poetin in niet mis te verstane taal werd bevorderd: 'Stalin en het stalinisme zijn nog steeds actueel.' Voor westerlingen is het een raadsel waarom de dictator, tijdens zijn schrikbewind verantwoordelijk voor de dood van misschien wel dertig miljoen Russen, ook door gewone burgers, zelfs door nazaten van de slachtoffers van de terreur, weer openlijk wordt gewaardeerd. De verschrikkingen van de goelag, de verzamelnaam voor het systeem van strafkampen, lijken vergeten.<br>

architect van de overwinning', en de op angst en terreur gebaseerde persoonsverheerlijking rond de generalissimus, zoals hij na de oorlog werd genoemd, nam ten slotte groteske vormen aan.

In tijden van crisis en onzekerheid wordt die sterke man Stalin in Rusland weer op zijn sokkel gehesen. Sinds de voormalige Oostbloklanden zich losmaakten uit de Unie en zich op het Westen richtten, voelt Rusland zich bedreigd en groeit de aversie tegen het gevaarlijk geachte Westen, dat ook door Stalin al werd gedemoniseerd. Stalins terreur is van staatswege ook nooit formeel veroordeeld - zoals ook China weigert afstand te nemen van de terreur onder Mao. Een dictator aan wie door jarenlange propaganda enorme verdiensten zijn toegekend, kan kennelijk zelfs bij de nabestaanden van zijn slachtoffers een potje breken.

Vanaf 2000 wordt onder Poetin de stalinistische terreur in geschiedeniswerken en schoolboeken verdonkeremaand, is het oude Sovjetvolkslied van stal gehaald, is er weer sprake van 'vijanden van het volk', 'buitenlandse agenten' en andere Sovjetretoriek, en worden tegenstanders van het regime weer in showprocessen veroordeeld en naar strafkampen verbannen. Stalin geldt weer als een van de belangrijke historische figuren uit de Russische geschiedenis, en elementen uit de cultus rond Stalin keren terug in de beeldvorming rond Poetin.


In the Wake of Stalin toont in een collage van propagandabeelden uit de jaren dertig, archiefbeelden en interviews met deskundigen en overlevenden van de goelags, hoezeer de stalinistische terreur in Rusland in het vergeetboek is geraakt. Of is er sprake van verdringing en geheugenverlies? Een verwerking en veroordeling van het duistere verleden blijft daardoor uit, met als gevolg dat Stalins geest blijft rondwaren en burgerlijke vrijheden en democratische ontwikkelingen niet op waarde worden geschat en juist verdacht worden gemaakt.

©2019 Ashley Debout, Dante Gysen, Lynn Kerremans, Suraiah Tavares
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin